Spanyolnátha művészeti folyóirat

Kilián László

Hernádnak, Sédnek egy a hangja
A Művészetek Háza Veszprém Hernádkakon

Remek programnak bizonyult a Művészetek Háza Veszprém munkatársainak látogatása Hernádkakra május 23-án.

A dunántúli városból érkezők a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa pályázata révén jöhettek szakmai tanulmányútra a Sajó—Hernád—Bodrog vidékére, melynek második napján délután adódott alkalom a rendhagyó találkozásra.

A látogatás céljaként veszprémiek két témakört határoztak meg előzetesen: a Spanyolnátha művészeti folyóirat irodalmi és képzőművészeti működéséről folytatott tapasztalatcserét, illetve meghallgatni a Tompa Mihály Kultúrkert és Alkotóház jelenéről és terveiről szóló tájékoztatót.

A találkozón a veszprémi küldöttség kötetlen formában konzultálhatott Vass Tiborral, a Spanyolnátha alapító főszerkesztőjével, az alkotóház vezetőjével, valamint Vass Nórával, a Spanyolnátha szekesztőégvzetőjével, művészeti szerkesztőjével, a Herman Ottó Múzeum osztályvezetőjével.

A Spanyolnátha 2022-es évéről szóló beszélgetést követően a vendéglátók elkalauzolták a Kilián László vezette öt tagú társaságot az alkotóházba, ahol Tompa Mihály-relikviákat, a költő korát idéző berendezési tárgyakat, brossurákat, emlékeket, bibliofil könyveket mutattak be számukra. Tompa Mihály, Petőfi és Arany után a 19. század közepe honi irodalmának legfontosabb tagja ugyanis egy évet töltött Hernádkakon. Itt lakott, dolgozott első költeményein.
Az igényesen berendezett szobákban, helyiségekben Vass Nóra és Vass Tibor beszámoltak arról a tervükről, hogy a borsodi kistelepülést akcióikkal, pályázatok segítségével, programokkal még az eddigi eredményekhez képest is teljesebb mértékben kívánják feltenni a honi irodalom és irodalomtörténet térképére. A projekt pozitív hatást gyakorol a község turizmusára is.

A beszélgetéseket a házigazdák által készített vacsorán folytatták, a művészetek háza csapata az intézmény által megjelentetett kiadványokból összeállított ajándékcsomagot adott át a Spanyolnátha szerkesztőségének.

Kilián LászlóKilián LászlóKilián LászlóKilián LászlóKilián LászlóKilián LászlóKilián LászlóKilián LászlóKilián LászlóKilián LászlóKilián LászlóKilián László