Spanyolnátha művészeti folyóirat

Vass Nóra

Táborozni vadregényes

Táborozni vadregényes, irodalmi táborozni is, főképp, ha tudjuk, hogy a hangot messzire viszi a víz, de legalábbis pont akkora távolságra, amennyire azok vannak tőlünk, akikkel egy évben egyszer műhelyt munkálni érdemes, tábort verni jó.

Nem csak a levegőbe beszéltünk, hiszen minden évnek megvolt a maga felvetése, amiről jól lehetett szőni a szót a műhelymunkák során vagy a medence szélén, netán a pillanatnyi partra vetettséget felszámolva a borostyán színű vízben csücsülve.

Tiszaörsre olyan az út, mintha kimennénk a világból, miközben éppen itt érünk a közepére. Nincs itt semmi látnivaló, kérem, egy régen bezárt étterem, néhány jobb napokat látott nyaraló, és egy fürdő, ahol szerencsére megállt az idő, vagy ha meg nem is, de nem siet annyira ő sem. Ez már majdnem vadkemping, forró víz és hideg sör, szerencsés esetben meggy.

Ha egy gondolatkavics a vízbe pottyant, szép nagy köröket vetett, néhány talán még hullámot is. Zubogott az életbe, bele a vízbe a versfoszlány, a prózatöredék. Ami fontosnak látszott, felszínen tartottuk, ott- és megmaradt, a többiért nem kár.

A medence vizét esténként leeresztették, majd újratöltötték, a tábort évről évre mi töltöttük fel, s töltődtünk belőle aztán. Ez, ami fontos.

Az elmúlt hét év egy kiadványban. Ez. Nem süllyed el.

***

Spanyolnátha Könyvek 43.
Alapító sorozatszerkesztő: Vass Tibor
Szerkesztette: Vass Nóra
A szöveget gondozta: Berka Attila
Borító, könyvterv, tipográ a: Székelyhidi Zsolt
SPN Könyvek-logó: Takács József
Fotók: Székelyhidi Zsolt, Vass Tibor

A borító az alábbi kép felhasználásával készült: Üdvözlet Tiszaörsről. Fotó: Horváth Zoltán. Budapest, Képzőművészeti Alap Kiadóvállalata, fekete-fehér, fekvő képeslap; fehér háttér előtt 4 kép döntött állásban; a képek alatt „Üdvözlet Tiszaörsről” felirat olvasható; 13,9 x 8,8 cm. A képeslap a Vidám Páva — Tompa Mihály Kultúrkert és Alkotóház gyűjteményének része.

A kötet megjelenését támogatta: Nemzeti Kulturális Alap és Petőfi  Kulturális Ügynökség

Hernádkak, 2022