Spanyolnátha művészeti folyóirat

29. Önök kerték Spanyolnátha Kertfesztivál*

A 29. Önök kerték Spanyolnátha Kertfesztivált TIRK TAMÁS, HERNÁDKAK POLGÁRMESTERE köszöntötte.

A kezdő, 2 KISREGÉNY, 2 SEM KÖZT — 2 ÚJ SPN KÖNYV BEMUTATÓJA blokkban SZÉKELYHIDI ZSOLT: A KÉKKŐKÚTI CSILLAG és VASS TIBOR: KÉT SEM KÖZT című köteteinek premierjét rendeztük. (Székelyhidi: két kisregény, Vörös István ajánlásával; SPN Könyvek 39.; bemutató performansz: SPN Krú: Székelyhidi Zsolt, Berka Attila; Vass: versek, esszék, elektrográfiák, Szalai Zsolt ajánlásával; SPN Könyvek 40.; önálló kiállítás, felolvasás: a szerző; Szimszonsztáros vers — Vass Levente filmje; Mikita Dorka Jólia előadása.)

A 2020 2 SPN-ANTOLÓGIÁJA című kertfeszt-szobában könyv-installációkat rendeztünk a SZABÓ+BARTÓK-ból (Légyott-művészkönyv, SPN Könyvek 37., Petőcz András, Zalán Tibor, Vörös István, Székelyhidi Zsolt, Berka Attila, Üveges Tamás, Dicső Zsolt, Szalai Zsolt, Vass Nóra, Vass Tibor írásai, Barbély Virág, Géczi János képei; Dobos Klára fotói a miskolci, Székelyhidi Zsolt fotói a tiszaörsi bemutatóról) és az ADOM AZ ÍVET, Körmendi Lajos emlékére kiadott kötetünkből (SPN könyvek 38., Berka Attila, Bertha Zoltán, Fecske Csaba, Finta Éva, Gulyás Imre, Jánosi Zoltán, Jenei Gyula, Kocsis Csaba, Nagy Zoltán Mihály, Nyulász Péter, Oláh András, Petőcz András, Sarusi Mihály, Serfőző Simon, Székelyhidi Zsolt, Üveges Tamás, Vass Nóra, Vass Tibor, Zalán Tibor írásai; Kocsis Csaba fotógrafikája, Gombos Ferenc fotói a kötet berekfürdői premierjéről; felolvasott Üveges Tamás, a Spanyolnátha művészeti szerkesztője.

A R_ETROSPECTIVE főcímmel rendezett 8. NEMZETKÖZI SPANYOLNÁTHA KÜLDEMÉNYMŰVÉSZETI BIENNÁLÉ a Spanyolnátha művészeti folyóirat, a Magyar Küldeményművészeti Társaság, a Spanyolnátha Nemzetközi Mail Art Művésztelep, a Marcelland Nemzetközi Művészeti Gyűjtemény és a Herman Ottó Múzeum rendezvénye volt. Társrendezője a Magyar Elektrográfiai Társaság.
A tárlat az eddigi mail art biennálék anyagából nyújtott áttekintő válogatást: R_evolution, 2006 | R_enaissance, 2008 | R_econstruction, 2010 | R_ecollage, 2012, R_emarque, 2014 | R_evue, 2016 | R_egon Schiele, 2018.
Újraelevenedett a Spanyolnátha gondozásában, Vass Tibor szerkesztésében, 2008-ban, a www.mailart.hu oldalon megjelent mail art digitális könyv, amely amellett, hogy közli a 2. Nemzetközi Küldeményművészeti Biennálé katalógusát, megrendezi a 1. Biennále díjazottjainak önálló kiállításait: bemutatja Örkényi Antal, Beaty Czető, Büki Zsuzsanna, Nagy Géza, Nagy Stoica Georgeta, Antoni Miró, Susanna Lakner alkotásait. A Nemzeti Kulturális Alap támogatásával megjelent kötetből a Kertfesztiválon Beaty Czető, Bornemisza Rozi, Büki Zsuzsanna, HAász Ágnes, Homonna György, Kecskés Péter, Kováts Borbála, Lux Antal, Nagy Géza, Nagy Stoica Georgeta, Örkényi Antal, Pál Csaba, Rőczei György, Susanna Lakner, Szlaukó László; Géczi János, Bujdosó Alpár, Drozsnyik István, Fazekas Balogh István, Fekete J. József, Kilián László, Ladányi-Turóczy Csilla, Lapis József, Lengyel Tamás, Üveges Tamás mail art és ímélart alkotói vallomásait, valamint Láng Eszter és Zsubori Ervin tanulmányait idéztük újra.
A tárlat anyagát a rendezvény alapítója, a Magyar Küldeményművészeti Társaság alapító elnöke, Vass Tibor válogatta. Megnyitotta Vass Nóra, a Spanyolnátha szerkesztőségvezetője.
A tárlaton egy fődíjat és egy nívódíjat adtunk át. „Mivel a mostani Biennálé retrospektív, és válogatása áttekintő, összegző, akkor a díjaknak is áttekintőnek, összegzőnek, összességében kell elismerőnek lennie” — mondta el Vass Tibor.
Fődíjjal olyan alkotót jutalmaztunk, aki a mail art biennáléinkon alapításától fogva, 2006-tól egyenletesen kiemelkedően magas színvonalt nyújtó munkásságáért érdemelte azt ki. Ő a legelső biennálén kapott nívódíjat, és az azóta eltelt időszakban már olyan világszerte ismert és elismert alkotóvá nőtte ki magát, aki nem hiányozhat egyetlen rangos mail art kiállításról sem. A 8. Nemzetközi Küldeményművészeti Biennálé fődíját Susanna Lakner, Németországban, Stuttgartban élő alkotóművész kapta. Díja egy oklevél, melyet a legutóbbi Spanyolnátha Könyvekből álló ajándékcsomag kíséretében kap meg.
A Spanyolnátha Nemzetközi Küldményművészeti Biennálék társrendezője kezdettől fogva a Magyar Elektrográfiai Társaság, melynek alapító elnöke az alkotásaival a biennáléinkon is részt vevő alkotóművész. A 8. Nemzetközi Spanyolnátha Küldeményművészeti Biennálé Nívódíját HAász Ágnes kapja. Díja egy oklevél és a legutóbbi Spanyolnátha-könyvekből álló ajándékcsomag.
Mikita Dorka Júlia részleteket olvasott fel a mail art digitális könyvünkben megjelent mail art alkotói vallomásokból.

KARANTÉN-MŰVÉSZET: SPANYOLNÁTHA + COVID, SZABÓ PLUSZ BARTÓK, 20. LÉGYOTT címet viselte az újabb kertfeszt-szoba, ahová Mikita Gábor, a Spanyolnátha művészeti szerkesztőjének invitálására léphettünk be. A Spanyolnátha művészeti folyóirat és a Magyar Küldeményművészeti Társaság Szabó plusz Bartók címmel rendezte a 20. Légyottot. A Bartók Plusz Operafesztivál kísérőrendezvényeként ismert Légyott a járványügyi helyzet miatt átformálódott; a 102. éve útjára induló spanyolnátha emlékére is. Szabó Lőrinc és Bartók Béla találkozására ezen a Légyotton adódott lehetőség. Meglestük találkozásukat: felelevenítve egy hagyományt, a „Szabó+”-rendezvénysorozatot. A 120 éve született költő és a 75 éve elhunyt zeneszerző nyomába eredtünk. A kapcsolódási pont egy „lázadás-történet”: a találkozáshoz a karanténból mégiscsak ki kell szökniük. Vagy másképpen oldották meg ezt a randevút? 2020, 20, 102, 120: (helyben) hagyták az összecsengő számokat? A 20. Légyottot 2020-ban előbb a miskolci Színészmúzeumban, majd a Spanyolnátha 6. Műhelytáborában, Tiszaörs-fürdőn mutattuk be. A kiállítás-sorozat harmadik, záró eseménye e kertfesztiváli tárlat, 120 alkotó képzőművészeti alkotása és írása, Baranczó Benedek és Dobos Klára fotói a miskolci Légyott-premierről és a tiszaörsi kiállításról.

Következett az ÍZELÍTŐ AZ IDEI SPANYOLNÁTHA-LAPSZÁMOKBÓL — ÖNÁLLÓ KIÁLLÍTÁSOK, majd az SPN-RENDEZVÉNYEK FOTÓALBUMAI, ESSZÉK, KÉPEK című kertfeszt-szoba. Előbbiben rendeztük meg a következő kiállításokat: Megyeri-Horváth Gábor: Stációképek a hernádkaki katolikus templomban; Simon Zoltán: Mi, bátor akhájok; Marosvári Kata, Fazakas-Koszta Tibor: Szabó plusz Bartók, az SPN-művészkönyv képei; Homonna György: latinovits@ruttkai.75_20; Síró Lajos: Szabó plusz Bartók, fény a műteremben; Zsubori Ervin: Viszockij és Cseh Tamás egy magukra zárt szobában; Bubik Veronika, Pernes Norbert, György Orsolya: Hullámok. Virginia Woolf emlékére. Ezeket a tárlatokat szintén Mikita Gábor nyitotta meg.
A lapszám-ízelítőben Vass Levente, Baranczó Benedek fotóit láthattuk Homonna György kiállításáról és a Nemzetközi Spanyolnátha Küldeményművészeti Biennáléról, föleleveníttük Lapis József (A P’Art Műhely kiállításáról) és Éles Bulcsú (V. Lácacsékei Művésztelep) képekkel gazdagított írásait.

A Kertfesztivál zártkörű, és 2008-as alapításától fogva első alkalommal nem volt sajtónyilvános; olyan online módon közvetített kulturális esemény, mely a 484/2020. (XI. 10.) Korm. rendelet értelmében nem minősült rendezvénynek, helyszínén kizárólag a fellépők és a lebonyolításhoz elengedhetetlenül szükséges technikai személyzet tartózkodott. A közvetítés a Spanyolnátha Önök kerték Kertfesztivál nevű zárt Facebook-csoportban történt, december 6-án déli 12 órától. Aki nem volt még tagja a csoportnak, tehát nem járt Kertfesztiválon, de szerette volna látni a közvetítést, az szándékát előzetesen jelezhette, és meghívtuk erre az alkalomra.

A Példa Képfőiskolát és a Spanyolnáthát 2020-ban támogatja a Nemzeti Kulturális Alap, a Magyar Művészeti Akadémia, Hernádkak Község Önkormányzata.

*Jelen lapszámunk fejléce Dobos Klára fotójának felhasználásával készült. A fotón Zsubori Ervin előző lapszámunkban (2020/5) megjelent, s annak fejlécében is alkalmazott, ezúttal a Kertfesztiválon kiállított műsorozatának részlete látható.