Spanyolnátha művészeti folyóirat

Vass Nóra

Kaffka 100 — Kaffka Margit halálának 100 évfordulójára

Idén 100 éve, hogy Kaffka Margit 38 évesen, spanyolnáthában elhunyt. A Spanyolnátha művészeti folyóirat (spanyolnatha.hu) pályázatot hirdetett melynek első fordulója június 15-én zárult, s mellyel a Miskolchoz kötődő írónőnek kívánt emléket állítani. Kaffka és a város kapcsolata ellentmondásos, hiszen az írónő magát a várost nem kedvelte, viszont a miskolci emberekről mindig pozitívan szólt. A pályázat egyik fontos és a második fordulóban (2018. szeptember 15 — 2019. január 15.) is hangsúlyozni kívánt célja lehet az ellentmondás alátámasztása, vagy épp feloldása, cáfolata — kinek-kinek a saját véleménye, benyomásai, élményei és kutatásai alapján.

A középiskolásoktól a 100 szónak is 1 a vége tematikában szabadon választott versek átiratait, újraértelmezéseit vártuk, azt kértük a pályázótól, hogy Kaffka Margit nyomdokába lépve mutassa be, milyen a fiatalok élete, hogyan gondolkodnak a világról, saját magukról, történetükről, történelmükről. „Válassz egy verset és írd úgy át, hogy a kaffkai látásmódnak, költői képeknek 2018-ra, a te világodra érvényes hatása érvényesüljön.” — szólt a felhívás.

A felsőoktatási intézmények hallgatóinak pályázatához apropót Kaffka miskolci tartózkodása alatt íródott novellái adtak. A pályázóktól azt kértük, mutassák be, e novellák elemzése és a kor történései alapján hogyan élhette mindennapjait az író, hogyan tükröződik írásaiban a korhangulat, mely kérdéskörök foglalkoztatták leginkább Kaffkát. Az alkotót első verses kötete is Miskolchoz köti, e mű és Kaffka további köteteinek elemzése, máig ható érvényességének érvekkel alátámasztott bemutatása is a tanulmány vagy esszé alapja lehetett. Fontosnak tartottuk, hogy pályázó írásában helyezze kontextusba a kaffkai életmű miskolci darabjait a világtörténések, az utókor és a kortársak alkotásai figyelembe vételével is.

A díjazott pályázók az INTRO Tehetséggondozó és Művészetpedagógiai Program mentorprogramjában vehetnek részt és meghívást kaptak a 4. SPN Műhelytáborba is.

A Kaffka 100 pályázat folytatódik, az új kiírás hamarosan olvasható lesz lapunkban.