Spanyolnátha művészeti folyóirat

Vass Tibor

Bartók plusz fordulta*

Évfordulók jegyében telik az esztendő. Ellenőrizni illik, jók-e az irányjelzők. Tavaly voltunk tízévesek, lássuk meg, idén is jó-e még a jobb és a bal index, működik-e az alsó és a felső. A felső index felsője. Merthogy az is működő irányjel. A 19. SPN könyvre lapot húzok, folyóiratot.

2015-ben 15. az illendő Légyott, a Bartók Plusz Operafesztivál spanyolnáthás kísérőrendezvénye. 20. lesz a nyári Önök kerték Spanyolnátha Kertfesztivál, 5 éves a Spanyolnátha Nemzetközi Mail Art Művésztelep. Miskolcon (június) 20-án rendezzük a 15. Légyottot, Hernádkakon (augusztus) 15-én a 20. Kertfesztivált.

70 éve halt meg Bartók Béla.

 

Tehát az évfordulók jegye. Az évfordultáké. Nehéz szó az évfordulta. Furdal, fordul az ismeret, illendően nehezek benne az évek, az év-nehéz szavak: Bartók, Béla.

Arra jutottam, a legnehezebb összehozni azt lesz, hogy a fordultás opfesztkönyvet a fordultás SPN Könyvek címszereplői alkossák. Miért ne a nehezebb irányzatot választanánk, ha már a jelzők jók. Legyünk együtt fordulták, az utánunk jövőknek mutassuk meg, merre mozdultunk. Merre a Bartók plusz fordultánk. Legyenek velük mindazok, akik szerkesztőségünk tagjai mellett említettek a könyvsorozat jegyzékében: ők azok, akik közreműködésüktől kezdve minden könyvünkben szerepelnek, s szerepelni is fognak, míg világ a világ, SPN az SPN. Legyen velünk digitális könyvünk kiadásának tervezője, legyenek velünk fülszövegíróink, fordulóikon köszöntöttek, s az SPN Könyvek szerkesztői, munkatársai, a szerkesztőség tagjai. Ím, így teljes a 19. SPN könyv, a Bartók plusz fordulta, így illendő a névsor, a fordulatos kör, a Spanyolnátha Könyvek kötetsorozatának abszolút indexe felül is, alul is.

 

Az alkotóktól azt kértem, az évfordulta forduljon velük és Bartókkal, bárhogyan. Ha idén van bármilyen valós, jeles, kerek évfordulójuk, Bartókozzák meg azt. „Legyen akár házastársi kerek, kívüli gyerek, születési keret, haláli történetek, akárhonnan a bartóki szűrletek. Hassa át fordulatod fikció, ha nincs valódid. Írd, képezd meg, sorsfordítsd Légyottod a fordulat jegyében.”

A miskolci színháztörténeti és színészmúzeumban június 20-án rendezett Légyott-est egyben a Herman Ottó Múzeum—Miskolci Galéria Múzeumok Éjszakája c. programsorozatának eseménye is. A képek és az írások a színészmúzeum Teátrum Pincehely Galériájában Urbán Tibor Kondor Béla-díjas képzőművész, a Spanyolnátha főmunkatársa, a lap műhelyének is otthont adó Galéria kurátora rendezésében lesznek láthatóak. A kiállítást Vass Tibor, a Légyott alapítója, a Spanyolnátha alapító főszerkesztője nyitja meg. A művekből a Miskolci Nemzeti Színház színművészei adnak elő.

A Bartók plusz fordulta installációja felépül a 20. Önök kerték Spanyolnátha Kertfesztiválon, ahol felolvasást is tartunk az írásokból; a Spanyolnátha a soron következő Légyottig folyamatosan válogatásokat közöl a művekből.

 

Vass Tibor

*Jelen lapszámunk fejléce Urbán Tibor művének felhasználásával készült.

Letölthető:

Bartók plusz fordulta, Spanyolnátha Könyvek 19., Hernádkak, 2015