Spanyolnátha művészeti folyóirat

Deák-Takács Szilvia

B oldal forog

Kicsomagolta a doboz utolsó szem bonbonját, a selyempapíron végighúzta az ujjait néhányszor, majd az őszre fordult reggelen hirtelen előkapott pulóveren, a hasán is végigsimította a kezét. Pontosabban odanyomta. Valahogy úgy, mintha el akarna rejteni egy foltot, igen, lyukat érez a valahol a hasában a hiány miatt. Napjában többször kapott oda önkéntelenül, nem tudja A.t elfelejteni, de majd a sok odasimítás talán nagyon lassan benöveszti az űrt.

 

Tavaly még leomlott a hosszú, sima, fekete haja kétoldalt. A. szerette úgy, és azt is, amikor nagy ritkán futott, akkor sem rebbent szét a haj, odasimult mindkét vállára, a mellein át a hasáig.

A haja még mindig fekete. A pulóver is ugyanaz. Az a hirtelen előrántott ruhadarab nem is a sajátja, A. hordta esténként, például amikor félsötétben szőlőhöz támadt kedve. Kézen fogva, kapaszkodva kerülgették a fákat, a szőlőtőről ettek, egyikük sem szólt.

Most ereszkedik a köd. A tőn maradt szőlőszemek összetapadnak; akkor sosem vette észre a szemek között a penészt, most felfigyel rá. Mostanában jobban megfigyel mindent, mintha sikerült volna valami éles határon átlépnie, egészen jelentéktelen apróságokon időzik, hosszan nézi a pulóver könyökén a bolyhokat, a postaláda rosszul záródó tetejét, az ott maradt száraz macskaeledelt, az ezüst kávéskanál végének letörött díszét, és most itt ez a penész.

Összenyomott néhány szőlőszemet, a héj, a magok, a hús keveredjen a penésszel.

Néhányszor még lement A. nélkül a kertbe, egész tenyerét a hasára nyomva, de a hiányból nem fogyott semmi, csak a bonbon, amit utoljára kapott tőle, a kedvence.

 

A. nincs. Előbb haragudott rá. Aztán percekre el tudta felejteni, később hosszan becézte magában, majd újra haragudott. De most ősz lett újra. Innentől B oldal forog.

 

 

 

Könyv Kata Transcendo című kiállítását az Erlin Galériában megnyitotta Hanka Nóra művészettörténész. A Nem kézzel festett kép c. performanszt előadta Kiss Adél és Könyv Kata. Fűrészhangszeren közreműködött Okazaki Masato.