Spanyolnátha művészeti folyóirat

Szabó Ottó

Arcok az arctalanságban

Faces — Arcok az arctalanságban

Ízelítő egy készülő kiállításból

2013. december, Limes Galéria, Komárom

Az eNRA csoport lázad a globalizáció ellen, az egyen-almák, -tojások, -ruhák és -álarcok ellen. A művészet szabad! A művészetben mindent szabad. Tájképet festeni, térinstallációval foglalkozni is, csak kijelenteni nem, hogy ez az egyetlen. Egyetértünk Kierkegaard-ral: az igazság szubjektív! Így ahány ember, annyiféle megközelítési forma lehet.

 

eNRA — a Rovás Nyitott Nemzetközi Alkotóközössége

 

Az 1994 óta folyamatos, nyári Rovás-alkotótáborok fokozatosan alakultak át mestertáborokká, résztvevőikből létrejött a Nemzetközi Rovás Alkotóközösség, amelyet közösen „eNRA”-nak neveztünk el. A táborokat Erdélyben, a háromszéki Középajtán, a kassai Rovás Akadémián és Tihanyban, a MKE művésztelepén rendeztük. A mestertáborok lényege, hogy a meghívott képzőművészek elhozhatják diákjaikat, akikkel közösen alkotnak. A diákok elért eredményeik alapján kérhetik felvételüket a csoportba, velük tovább bővül és szellemileg frissül az alkotóközösség.

 

Az eNRA a szabad művészetet és a független kreativitást preferálja, amelyet nem befolyásolhatnak az éppen divatos trendek vagy a szaktudás hiánya. Szabad művészet alatt a semmivel nem korlátozott, független kreativitást értjük, mely nem bújik el a „kortárs művészet” kifejezés mögé, és nem keres magának alibit a szubjektivizmusban. A művészet szabadsága és függetlensége mellett törünk lándzsát, és nem ismerjük el az Európa-szerte kortársnak nevezett művészet egyedüli és kivételes szerepét. Mi azt is csak egy útnak tartjuk a sok közül, nyitottak vagyunk más lehetőségek felé is.

 

Az általunk újAkadémizmusnak nevezett, a képzőművészeti egyetemek által mindenkire ráerőszakolt világkép hegemóniáját nem fogadjuk el egyetlen igaz perspektívaként és a formanyelv globalizálódása ellen vagyunk. Az eNRA megalakulását a fentebb definiált értékrenddel való azonosulás idézte elő. Az eNRA tagjai olyan képzőművészek, akik az ihletettség és az elhivatottság mellett a magas szakmai tudást preferálják. A Rovás Polgári Társulás képzőművészeti szekciójába erdélyi, délvidéki, felvidéki és magyarországi művészek tartoznak; építészek, szobrászok, grafikusok, festőművészek és iparművészek együttesen.