Spanyolnátha művészeti folyóirat

kabai lóránt

A kékkőkúti csillag

két kisregény

kabai lóránt

 


A MAGYAR UFÓ-FESZTIVÁL
Székelyhidi Zsolt két kisregényéről

Székelyhidi Zsolt izgalmas kalandtúrára visz minket a műfajok közé. De ami az olvasó számára talán még fontosabb, ez a kalandtúra világok között is zajlik. Nem világok harca, Székelyhidi szemléletétől idegen a harc a maga történelmi vagy dramaturgiai klisé mivoltában. Szövegei izgalmasak, valódi kalandot jelentenek, és a hétköznapi világunkban meglepetésszerűen felbukkanó kalandot is ábrázolják.
Székelyhidi rengetek mindent tud a mai Magyarországról, és talán mindent a kisvárosi, nagyközségi életről, az üdülőtelepek világáról, kocsmákról, háromcsillagos motelokról, panziókról, vállalkozásokról és vállalkozókról, jól menő ügyeskedőkről és a menetből kimaradtakról. Polgármesterekről, vadászokról, haknizó rockzenészekről és természetet járó fotósokról, kamaszokról és főzőcskéző nagymamákról, zöldégesekről, birkatenyésztőkről és traktorosokról. Mindent tud a pálinkáról, sörről, csülökről és gőzgombócról. Olyan emberek korát rajzolja meg, akik nem ártanak a világnak, de hasznára se kívánnak lenni, jószándékúak, de nem is érzik korlátaikat, melyek az elfogyasztott alkohol arányában láthatatlanná válnak. Kutyák, vaddisznók, gyerekek és asszonyok, utószezon és fesztivál, űrhajó és erdei rém.
A mai magyar valóság ábrázolása bőséges humorral - legjobb íróink közül sokan élnek ezzel a módszerrel, nagyon ki vannak találva már a kocsmai beszélgetések, a vállalkozók mobilozása, stb. Székelyhidi is ismeri ezt a nyelvet, beszéli is, de föl is robbantja az egészet, mert a mélyrealizmusra ráengedi a tudományos fantasztikum és a horror motívumait és dramaturgiai elemeit. Ezáltal a szövegeket egyszerre izgalmasak, feszültek és kiszámíthatatlanok lesznek. Ezek nem olyan munkák, melyeknek előre meg lehetne mondani a végét.
Kisregényeiben meglehetősen sok szereplőt mozgat, az ő különböző nézőpontjaikból látjuk ugyanazt, vagy értjük meg, hogy mennyi mindent gondolunk érthetőnek, ami nem is az. Saját magunkat. A világunkat. Székelyhidi Zsolt nagy mesterségbeli tudással váltogatja a humort és a tragikust, a késleltetést és a váratlan fordulatokat. Két ikerírása két ikertelepülésen játszódik, szövegei egymáshoz való viszonyukban mintha egy manapság hiányzó témáról, a barátságról is szólnának. Ez a két mű nem haver, nem ivócimbora, hanem barátja egymásnak. És az olvasó is az lesz ezeknek a szövegeknek. Sőt a szerzőt is annak érezheti, aki ügyesen elrejtőzve elevenen ott van ebben a világban.
Székelyhidi Zsolt könyve egyszerre lehet fontos eseménye a mai magyar szépprózának és a szórakoztató irodalomnak.

Vörös István

 

 

Székelyhidi Zsolt: A kékkőkúti csillag
2 kisregény

115x180 mm, füles kartonált (80 mm füllel), ragasztókötés, 216 oldal
Spanyolnátha Könyvek 39., Hernádkak, 2020
3000 Ft
ISBN 978-615-5861-08-6
Megjelent: 2020. 12. 6.