Spanyolnátha művészeti folyóirat

Miskolc

Bevezető

Szabó Lőrinc+Vörösmarty EpiGON és Szabó Lőrinc+Mikes Kelemen

 

A Spanyolnátha a 2010-ben nyolc évszázados Miskolc várost köszöntötte „Szabó Lőrinc+....” irodalmi peformanszain.

 

Szabó + Vörösmarty EpiGon

Ifjúsági és Szabadidő Ház, Ifi-Net Kávézó, 2010. szeptember 9.

Közreműködtek: Berka Attila, Puskás Balázs, Dicső Zsolt, Jankovics Zoltán; bemutattuk Susanna Lakner és Székelyhidi Zsolt videómunkáját.

„Szabó Lőrinc meghívására állítólag Miskolcra érkezett a Vörösmarty EpiGon álnéven publikáló költő. Vajon megtudjuk-e végre, milyen nemű, korú egyénről, ismert vagy ismeretlen művészről van-e szó, akit már a fél világ ismer álnéven, s aki Egon Schiele arcképét tette ki magáról egy internetes közösségi oldalra. A szerzőket arra kértük, alkossák meg Szabó Lőrinc, Vörösmarty Mihály, vagy épp Vörösmarty EpiGon „stílusában”, mit tenne ma Kalibán a könyvtárban.”

 

 

Szabó+Mikes (edesnenem@spanyolnatha.hu)

Ifjúsági és Szabadidő Ház, Ifi-Net Kávézó, 2010. október 20.

Közreműködtek: Novák Valentin, Payer Imre, Filip Gabriella, Fecske Csaba, Berka Attila, Puskás Balázs

„Szabó Lőrinc és Mikes Kelemen meghívására Miskolcra érkezett Édes Néném.  A szerzők hármójuk találkozását elevenítették meg.”

 

A 2003-ban alapított „Szabó+...” − melyet Vass Tibor a „Bartók+...” operafesztivál általa szervezett irodalmi kísérőrendezvénye, a Légyott mintájára ötlött ki − fiktív alapszituációja szerint a Miskolcon élő Szabó Lőrinc meghívásának neves (névtelen?) alkotók tesznek eleget − a résztvevők erre az alkalomra készült írásaikkal, előadásaikkal ezeket a találkozásokat köszöntik. Szabó Lőrinc 2003-ban Ady Endrét látta vendégül Miskolcon; 2004-ben Miskolcra Kaffka Margitnak, Miskolcra és Budapestre Illyés Gyulának, 2005-ben Miskolcra József Attilának, Budapestre Erdély Miklósnak és Ladányi Mihálynak küldött meghívást. A 2004-ben rendezett Szabó+Illyés és a 2005-ben rendezett Szabó+Arczél (Erdély Miklós, Ladányi Mihály) az október 23-i központi állami ünnepi programsorozat része volt; 2006-ban Szabó+Kassákot és Szabó+56-ot szerveztem, ez utóbbin került képbe mások mellett Tamási Lajos, Kónya Lajos, Fodor József, Benjámin László, Jobbágy Károly. 2007-ben Szabó+DADA, 2008-ban Szabó+Kosztolányi, 2009-ben Szabó+Radnóti performansz volt. 2010-ben Szabó+Babits+Csokonait, Szabó+Miskolc KapuCínert, Szabó+Vörösmarty EpiGON-t és Szabó+Mikest rendeztünk.

(A Szabó+Kassák a Spanyolnátha 2006 téli számában, a Szabó+DADA 2007 téli számában, a Szabó+Kosztolányi 2008 téli, a Szabó+Radnóti 2009 téli, a Szabó+Babits+Csokonai 2010 nyári számában olvasható.)