Spanyolnátha művészeti folyóirat

Székelyhidi Zsolt

Előszó

A Spanyolnátha művészeti folyóirat egy új, hiánypótló hangköltészeti rovatot indít útjára HangKötészet néven, amelynek házigazdája Székelyhidi Zsolt, társszerkesztője Szkárosi Endre.


A rovat elsősorban a magyarországi hangköltészetre (illetve a vele szoros kapcsolatban lévő műfajokra) összpontosít, fontos célja, hogy minden alkalommal egy-egy jeles hangköltőt, performert mutasson be újabb és régebbi művein, illetve exkluzív, a blokk számára készített munkáin keresztül.


A költészeti munkákhoz kritikai írás, recenzió vagy épp készülő, nagyobb lélegzetű monográfiarészlet stb. is kapcsolódik a művészt jól ismerő költőtárs, irodalomtudós, kritikus tollából.


A rovat tematikája szerint külföldi alkotók műveiből is szemez, illetve nyitott aktuális fesztiválok, frissen megjelenő cd-k, könyvek recenzeálására is, fotó-, hang- és video-dokumentumok közlésére és tárgyalására.
Ebben a számunkban Kántor István, Kanadában élő hangköltőt, performert, zenészt, intermediális művészt mutatjuk be a budapesti Kuplungban tartott performansza kapcsán, majd Szombathy Bálint írását olvashatjuk. A Hangkötészet bemutatja a szerző három új videomunkáját, és a neoizmussal összefüggő magyar és angol nyelvű szövegeit.
A tekintélyes életművet maga mögött tudó Giovanni Fontanáról Szkárosi Endre közöl rövid írást, melyet az olasz hangköltő két hangverse és verskottái követnek. (Giovanni Fontana vizuális költészeti műveit az Új Bekezdés 1995-ben megjelent Időjelek című, Miskolcon szerkesztett folyóiratának Négyzet c. száma közölte, melynek Székelyhidi Zsolt is szerkesztője volt.)